Przeczytaj w: 3 minuty
ostatnia aktualizacja: 13/05/2025
Skuteczne zarządzanie urlopami pracowników to ważny element sprawnego funkcjonowania firmy i zadowolenia zespołu. Zarządzanie urlopem przez pracodawcę wymaga nie tylko znajomości przepisów, ale też dobrej organizacji i komunikacji. W artykule pokazujemy, jak usprawnić zarządzanie urlopem pracownika i jak program do zarządzania urlopami może w tym pomóc. […]
Przeczytaj w: 3 minuty
ostatnia aktualizacja: 12/05/2025
Coraz więcej firm zmaga się z problemem braków kadrowych, a jak wiadomo, ograniczona liczba pracowników może utrudniać sprawne funkcjonowanie i realizację zadań. W artykule wyjaśniamy, czym są braki kadrowe i jak radzić sobie z nimi na co dzień. Podpowiadamy też, jak wykorzystać Kadromierz do efektywnego planowania pracy nawet przy ograniczonym zespole. […]
Przeczytaj w: 3 minuty
ostatnia aktualizacja: 17/06/2025
Praca w gastronomii jest dynamiczna, pełna wyzwań i uzależniona od wielu zmiennych czynników – od pogody po lokalne wydarzenia. Skuteczne zarządzanie personelem jest kluczem do sukcesu każdej restauracji, kawiarni czy baru. Dlatego właśnie prognozowanie pracy w gastronomii to proces, którego nie można bagatelizować. W tym artykule podpowiemy, jak robić to skutecznie, aby zwiększyć efektywność i zadowolenie zarówno klientów, jak i pracowników. […]
Przeczytaj w: 4 minuty
ostatnia aktualizacja: 28/04/2025
Wytyczne dotyczące wykorzystania płatnego urlopu wypoczynkowego reguluje Kodeks pracy. Według niego minimum jedna część wypoczynku powinna trwać nie mniej niż 14 kolejnych dni kalendarzowych. Sprawdź, z czym dokładnie wiąże się udzielenie 2-tygodniowego urlopu. […]
Przeczytaj w: 3 minuty
ostatnia aktualizacja: 18/06/2025
Brak pracowników w gastronomii to problem, który coraz mocniej dotyka właścicieli lokali w całym kraju. Zmiany na rynku pracy, rosnące oczekiwania kandydatów i braki kadrowe prowadzą do trudności w utrzymaniu płynności działania. W artykule przedstawiamy trzy obszary, które pomogą pracodawcom skutecznie reagować na niedobór pracowników: utrzymanie obecnego zespołu, przyciąganie nowych osób oraz automatyzację i optymalizację procesów. […]
Przeczytaj w: 3 minuty
ostatnia aktualizacja: 22/04/2025
Dla wielu przedsiębiorców kontrola Państwowej Inspekcji Pracy to jedno z mniej przyjemnych doświadczeń związanych z prowadzeniem działalności. Niezależnie od wielkości firmy czy branży, każda organizacja może zostać skontrolowana – czasem zgodnie z rocznym planem inspekcji, innym razem w wyniku donosu. Z artykułu dowiesz się m.in. ile trwa kontrola PIP, co podlega kontroli PIP i jakie kary grożą pracodawcy w przypadku nieprawidłowości. […]
Przeczytaj w: 3 minuty
ostatnia aktualizacja: 17/04/2025
Gastronomia to jedna z nielicznych branż, w której praca w niedziele i święta jest na porządku dziennym. Dla wielu pracowników gastronomii oznacza to konieczność pracy wtedy, gdy inni odpoczywają. Czy jednak taka organizacja czasu pracy jest zgodna z prawem? W tym artykule przyjrzymy się, co na temat pracy w niedziele i święta w gastronomii mówią obowiązujące przepisy. […]
Przeczytaj w: 4 minuty
ostatnia aktualizacja: 30/04/2025
Prawidłowa ewidencja zarówno obecności jak i nieobecności to obowiązek każdego pracodawcy. Dobrze prowadzona dokumentacja pozwala uniknąć nieporozumień z pracownikami oraz ewentualnych problemów podczas kontroli Państwowej Inspekcji Pracy. W tym artykule wyjaśniamy, jak prowadzić ewidencję urlopów, jakie są jej elementy i gdzie ją przechowywać. […]
Przeczytaj w: 4 minuty
ostatnia aktualizacja: 20/05/2025
Branża gastronomiczna jest wyjątkowo dynamiczna. Sezonowość, wysoka rotacja oraz intensywny charakter pracy sprawiają, że znalezienie i utrzymanie dobrego pracownika gastronomii może być wyzwaniem. W tym artykule podpowiemy, jak podejść do procesu zatrudniania z głową – od wyboru odpowiedniej formy umowy po sposoby na ograniczenie kosztów i rotacji w zespole. […]
14-dniowy darmowy okres próbny. Testujesz plan Premium. Nie wymagamy karty.