Przeczytaj w: 3 minuty
ostatnia aktualizacja: 09/09/2024
Świat gastronomii to nie tylko sztuka kulinarna, ale także gastronomiczny język mówiony, który zrozumieją tylko pracujący w branży. Slang gastronomiczny, zwany również żargonem gastronomicznym, to zbiór specyficznych wyrażeń i terminów, które powstały z potrzeby szybkiej i efektywnej komunikacji w warunkach intensywnej pracy. Poniżej znajdziesz słownik gastronomiczny, który pomoże Ci zrozumieć język Twoich pracowników. Wiele z wymienionych terminów warto interpretować z przymrużeniem oka. […]
Przeczytaj w: 4 minuty
ostatnia aktualizacja: 09/09/2024
System HACCP, czyli Hazard Analysis and Critical Control Points, stanowi podstawę zarządzania bezpieczeństwem żywności. Dla właścicieli i menedżerów lokali gastronomicznych oraz sklepów spożywczych HACCP nie tylko zapewnia bezpieczeństwo oferowanych produktów, ale także spełnia wymagania prawa żywnościowego. Sprawdź, czym dokładnie jest system HACCP, jakie są jego zasady oraz dlaczego jest on niezbędny do funkcjonowania każdego biznesu związanego z żywnością. […]
Przeczytaj w: 3 minuty
ostatnia aktualizacja: 09/09/2024
Korzystanie z alternatywnych form zatrudnienia cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Jest to wynik zmiennego zapotrzebowania pracodawców na pracę. Warto więc umieć rozróżnić poszczególne formy zatrudnienia, aby świadomie i zgodnie z prawem z nich korzystać. Sprawdź, na czym polega leasing pracowniczy oraz poznaj jego zalety i wady. […]
Przeczytaj w: 3 minuty
ostatnia aktualizacja: 04/09/2024
Pracownicy mobilni odgrywają kluczową rolę w wielu branżach, w których specyfika obowiązków wymaga częstego przemieszczania się. Zarządzanie pracownikami mobilnymi wymaga od menedżerów szczególnej uwagi, zwłaszcza w kwestii prawidłowego rozliczania czasu pracy. Z artykułu dowiesz się, kim są pracownicy mobilni oraz jak liczyć ich czas pracy. […]
Przeczytaj w: 2 minuty
ostatnia aktualizacja: 02/09/2024
Efektywne tworzenie grafiku pracy wymaga od pracodawców uwzględnienia rzeczywistego zapotrzebowania na personel. Chodzi tutaj o określenie liczby pracowników niezbędnych do wykonywanej pracy w tym samym czasie. W tym artykule dowiesz się, jak prognozować zapotrzebowanie na pracowników oraz jak precyzyjnie je obliczyć. […]
Przeczytaj w: 4 minuty
ostatnia aktualizacja: 28/08/2024
Rachunek zysków i strat to jeden z podstawowych elementów sprawozdania finansowego, który umożliwia ocenę wyników finansowych przedsiębiorstwa w określonym okresie. Jest to dokument, który przedstawia, jakie przychody osiągnęło przedsiębiorstwo, jakie koszty poniosło oraz jaki wynik finansowy uzyskało – zysk lub stratę. Dowiedz się, jak sporządzić rachunek zysków i strat w Twojej firmie. […]
Przeczytaj w: 2 minuty
ostatnia aktualizacja: 29/08/2024
Pracodawcy nieraz otrzymują korzystne zlecenia od kontrahentów, mających swoje siedziby w innych rejonach niż znajduje się siedziba pracodawcy. Naturalnym odruchem jest wtedy wysłanie grupy pracowników, by wykonali zadanie z tytułu podróży służbowej. Warunki ich wyjazdu są regulowane przez rozporządzenie o delegacjach oraz Kodeks pracy. […]
14-dniowy darmowy okres próbny. Testujesz plan Premium. Nie wymagamy karty.