Przeczytaj w: 3 minuty
ostatnia aktualizacja: 05/05/2025
Praca w gastronomii jest dynamiczna, pełna wyzwań i uzależniona od wielu zmiennych czynników – od pogody po lokalne wydarzenia. Skuteczne zarządzanie personelem jest kluczem do sukcesu każdej restauracji, kawiarni czy baru. Dlatego właśnie prognozowanie pracy w gastronomii to proces, którego nie można bagatelizować. W tym artykule podpowiemy, jak robić to skutecznie, aby zwiększyć efektywność i zadowolenie zarówno klientów, jak i pracowników. […]
Przeczytaj w: 4 minuty
ostatnia aktualizacja: 28/04/2025
Wytyczne dotyczące wykorzystania płatnego urlopu wypoczynkowego reguluje Kodeks pracy. Według niego minimum jedna część wypoczynku powinna trwać nie mniej niż 14 kolejnych dni kalendarzowych. Sprawdź, z czym dokładnie wiąże się udzielenie 2-tygodniowego urlopu. […]
Przeczytaj w: 3 minuty
ostatnia aktualizacja: 22/04/2025
Brak pracowników w gastronomii to problem, który coraz mocniej dotyka właścicieli lokali w całym kraju. Zmiany na rynku pracy, rosnące oczekiwania kandydatów i braki kadrowe prowadzą do trudności w utrzymaniu płynności działania. W artykule przedstawiamy trzy obszary, które pomogą pracodawcom skutecznie reagować na niedobór pracowników: utrzymanie obecnego zespołu, przyciąganie nowych osób oraz automatyzację i optymalizację procesów. […]
Przeczytaj w: 3 minuty
ostatnia aktualizacja: 22/04/2025
Dla wielu przedsiębiorców kontrola Państwowej Inspekcji Pracy to jedno z mniej przyjemnych doświadczeń związanych z prowadzeniem działalności. Niezależnie od wielkości firmy czy branży, każda organizacja może zostać skontrolowana – czasem zgodnie z rocznym planem inspekcji, innym razem w wyniku donosu. Z artykułu dowiesz się m.in. ile trwa kontrola PIP, co podlega kontroli PIP i jakie kary grożą pracodawcy w przypadku nieprawidłowości. […]
Przeczytaj w: 3 minuty
ostatnia aktualizacja: 17/04/2025
Gastronomia to jedna z nielicznych branż, w której praca w niedziele i święta jest na porządku dziennym. Dla wielu pracowników gastronomii oznacza to konieczność pracy wtedy, gdy inni odpoczywają. Czy jednak taka organizacja czasu pracy jest zgodna z prawem? W tym artykule przyjrzymy się, co na temat pracy w niedziele i święta w gastronomii mówią obowiązujące przepisy. […]
Przeczytaj w: 4 minuty
ostatnia aktualizacja: 30/04/2025
Prawidłowa ewidencja zarówno obecności jak i nieobecności to obowiązek każdego pracodawcy. Dobrze prowadzona dokumentacja pozwala uniknąć nieporozumień z pracownikami oraz ewentualnych problemów podczas kontroli Państwowej Inspekcji Pracy. W tym artykule wyjaśniamy, jak prowadzić ewidencję urlopów, jakie są jej elementy i gdzie ją przechowywać. […]
Przeczytaj w: 4 minuty
ostatnia aktualizacja: 15/04/2025
Branża gastronomiczna jest wyjątkowo dynamiczna. Sezonowość, wysoka rotacja oraz intensywny charakter pracy sprawiają, że znalezienie i utrzymanie dobrego pracownika gastronomii może być wyzwaniem. W tym artykule podpowiemy, jak podejść do procesu zatrudniania z głową – od wyboru odpowiedniej formy umowy po sposoby na ograniczenie kosztów i rotacji w zespole. […]
Przeczytaj w: 3 minuty
ostatnia aktualizacja: 14/04/2025
Staż pracy to jeden z czynników wpływających na zakres uprawnień pracowniczych – decyduje m.in. o długości urlopu wypoczynkowego. W Polsce wiele osób wykonuje pracę na podstawie umowy zlecenia, co rodzi pytanie: czy taki okres również powinien być uwzględniany przy obliczaniu stażu pracy? W artykule przyjrzymy się, czym właściwie jest staż pracy, jak wpływa na sytuację pracownika oraz jak obecnie – i w przyszłości – kształtuje się relacja między umową zlecenia a stażem pracy […]
Przeczytaj w: 3 minuty
ostatnia aktualizacja: 04/04/2025
Ciepłe dni to sygnał, że sezon w gastronomii startuje na dobre. Dla wielu lokali otwarcie ogródka gastronomicznego oznacza szansę na zwiększenie zysków, ale też konieczność sprawnej organizacji. Sprawdź, jak Kadromierz może pomóc Ci przygotować się na zwiększony ruch w sezonie letnim. […]
14-dniowy darmowy okres próbny. Testujesz plan Premium. Nie wymagamy karty.