CASE STUDY

Firma
Etno Cafe
Branża
Gastronomia
Liczba lokalizacji
19
Liczba pracowników
203
main-image

Nasza współpraca z Kadromierz rozpoczęła się od 2019 roku i wtedy zdecydowaliśmy się, że Excel zostanie zwinięty do paska a całość tego, co związane jest z funkcjonowaniem naszych kawiarni, jeśli chodzi o ludzi, ich czas pracy przerzuciliśmy w 100% do Kadromierza.

Nazywam się Mateusz Puszczykowski, jestem kierownikiem działu szkoleń i rozwoju w grupie Etno Café. Na co dzień prowadzę dział szkoleń i rozwoju.

Jaka jest filozofia oraz misja firmy?

Łącząc wokół kawy smaki, miejsca, wydarzenia – tworzymy przestrzeń, której znaczenie nadają ludzie i to jest hasło, które towarzyszy nam na co dzień w trakcie naszej pracy. Dodatkowo misją naszej firmy jest kawa i rozwój grupy Etno Café

Wyzwania dotyczące planowania grafiku pracy i zarządzania personelem

To, z czym na pewno mierzymy się w tej chwili, to chcemy bardzo mocno przyjrzeć się kosztom generowanym przez kierowników kawiarni pod kątem ich pracy na co dzień w kawiarni. To znaczy, chcemy sprawdzić i na tyle zoptymalizować współpracę z Kadromierzem, żeby zweryfikować, ile czasu nasz kierownik pracuje administracyjnie, ile ten kierownik czasu poświęca pracy na barze – robimy to, ponieważ cały czas pracujemy nad rentownością poszczególnych lokali no i ten aspekt jest dla nas niezwykle istotny.

Dodatkowo również chcemy w najbliższym czasie móc przyjrzeć się urlopom planowanym przez zespoły naszych kawiarni i wprowadzić aktualność, która pozwoli nam na akceptowanie tych urlopów z punktu widzenia kierownika kawiarni.

Rozwój firmy a wyzwania związane z zarządzaniem personelem

Chcemy też dawać możliwość korzystania z Kadromierza także innym działom zorganizowanym w ramach działu operacyjnego grupy Etno Café. Między innymi jest to dział szkoleń i rozwoju, który przygląda się kosztom generowanym z punktu widzenia szkoleń. Dodatkowo również chcemy zastanowić się, jak w dalszym kroku maksymalnie wykorzystać możliwości narzędzia, jakim jest Kadromierz po to, żeby móc rzeczywiście rozbierać koszty zatrudnienia pracownika najdokładniej jak jesteśmy w stanie się temu przyjrzeć.

Czy planując grafik pracy z Kadromierzem, wykorzystujecie określenie zapotrzebowania na personel w danych godzinach?

Przede wszystkim kierownik kawiarni, a więc osoba, która odpowiada za funkcjonowanie danego lokalu, przygotowuje grafik na kolejny miesiąc na podstawie możliwości czasowych danych przez baristę. Kierownik kawiarni prognozuje dany grafik i weryfikujemy to w taki sposób, że dany pracownik, dany barista, który wchodzi do pracy, ma obowiązek zalogowania się do programu Kadromierz i na sam koniec wylogowania się. Kierownik, zarządzając danym lokalem, zarządzając kosztami pracy, jest również odpowiedzialny za to, aby zweryfikować, jak realnie praca, którą odbył dany barista, przekłada się na dane, które zostały przez niego zaprognozowane poprzez grafik w Kadromierzu.

W jaki sposób Kadromierz ułatwia wyzwanie związane z rozwojem?

Kadromierz pomaga nam w taki sposób, że jesteśmy w stanie te koszty, schodząc do szczegółu obserwować na bieżąco. My w Etno Café nie wróżymy z fusów – patrzymy na koszty realnie i chcemy prowadzić biznes w taki sposób, żeby był on rentowny. Planujemy otwarcie kolejnych kawiarni w nowych lokalizacjach.  W lokalizacjach, w których już dziś Etno Café funkcjonuje – ten krok jeszcze przed nami – natomiast chcemy, aby w przeciągu najbliższego czasu kawiarni grupy Etno Café było nie kilkadziesiąt a kilkaset na terenie całej Polski.

Opowiadał

Mateusz Puszczykowski

Kierownik działu Szkoleń i Rozwoju

Zainteresowaliśmy Cię?
Wpisz swój adres e-mail i wypróbuj Kadromierz

14-dniowy darmowy okres próbny. Testujesz plan Premium. Nie wymagamy karty.